Hulp nodig? 071 240 2455

Domeinkapers uit China

jun 30, 2021 | Cybercriminaliteit, Tips

DOMEINKAPERS UIT CHINA – TRAP ER NOOIT IN, het is oplichterij!Domeinkapers uit China vanmorgen werd ik er zelf mee geconfronteerd. Na enkele meldingen van klanten en nu mijn eigen confrontatie wilde ik dit bericht weer even onder de aandacht brengen. Ook al ben ik zelf altijd scherp en op mijn hoede met dit soort email berichten ga je toch twijfelen.

De email die ik vanmorgen binnenkreeg in mijn mailbox was de opdracht om zorgvuldig te zijn en vooral heel snel actie te ondernemen. Anders zou ik wel eens mijn domein registratie kwijt kunnen raken aan een ander bedrijf.

Hoe herken ik deze domeinkapers uit China (scam)?,

Waarom zou dit scam zijn van domeinkapers uit China en waarom is het niet een echt bedrijf? En hoe herken ik het? Een van de belangrijkste dingen om te weten is dat een domeinnaam met een bepaalde extensie, in mijn geval een .nl maar één keer kan worden geregistreerd.

Verder is er geen reden om een domeinnaam te hebben buiten je bestaande Nederlandse domeinnaam (.NL, .BE .COM, .ORG), of die domeinnaam over te dragen aan een externe partij dan je eigen hostingbedrijf.

Tenzij je van plan bent om zaken te gaan doen in een bepaald land in Azië of China. Kan je in die landen jouw bedrijf registreren met een .CN of andere extensie uit dat betreffende land.

DOMEINKAPERS UIT CHINA – TRAP ER NOOIT IN, het is oplichterij!

Beperkingen registratie in 2013 opgeheven

Sinds het jaar 2013 al zijn alle beperkingen voor de handel in Chinese domeinnamen opgeheven. Je kan dus al geruime tijd een .CN domein net zo makkelijk registreren als elk ander domein, waar ook ter wereld.

Dit creëerde direct de mogelijkheid voor (internet) oplichters om bedrijven onder druk te zetten om een Chinees domein te registreren om “jouw merk te beschermen”.

Deze vorm van oplichting is vooral eng en vervelend. Deze zwendel van de domeinkapers uit China begint meestal met een e-mail die lijkt op het onderstaande voorbeeld die ik vanmorgen ontving:

Van: lo****@dn**.cn <lo****@dn**.cn>
Verzonden: maandag 28 juni 2021 12:06
Aan: in**@mv***********.nl
Onderwerp: mvdkwebdesign

Dear Sir,

We intimate you about your company name “mvdkwebdesign” registration,please check it prudently. This is a letter regarding mvdkwebdesign brand and some mvdkwebdesign based domain names. We are a Chinese domain registrar and received the registration application from SIN Technologies Company Ltd and found the main body of those brand and domain names is same as your company’s name. Therefore, we confirm with your company to verify whether or not you two companies are affiliated. Please reply me an e-mail ASAP. Thanks for your cooperation.

Best Regards,

Louise Yang
Senior Manager

Address:6/f,building 8,Qingcheng International,Daxiang District,Shaoyang Hunan, China

Wanneer je gaat reageren op deze email wissel je informatie uit met de domeingregistreerder. Deze al dan niet legitieme registrar zal je verschillende varianten aan gaan bieden om je domein te registreren. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid een .Asia, .CN (China) of .HK (Hong Kong) domein zijn. Tevens zal er een netwerkmerk bescherming worden geadviseerd, dit tegen aanzienlijke extra kosten.

De prijs voor het registreren van het domein in China zal vele malen hoger zijn dan het gangbare tarief. Soms zelfs van 5 tot 10 keer meer dan wat gebruikelijk is, maar dan heb je ook wat, denk je! De volgende vraag die bijna eisen zal zijn is om het domein voor vijf jaar of langer te registreren en te betalen. Wat betreft de netwerkmerkbescherming kan ik je direct uit de droom helpen, die bescherming bestaat niet!

Echte bedrijven of domeinkapers uit China?

In enkele gevallen komen deze e-mails van echte bestaande bedrijven die een licentie hebben om domeinnamen in China te registreren.

Net als in China, de VS of in Nederland zijn de normen voor het registreren van domeinen laag en hebben een aantrekkingskracht van louche en onethische mensen. Het is nou eenmaal een grijs gebied waar je als leek weinig inzicht in hebt.
Zodra het geld van de domeinregistratie is betaald kan het domein worden geregistreerd.

Er zijn talloze voorbeelden dat men je voor 5 jaar laat betalen en een registratie voor een jaar krijgt (samen met een belofte om te verlengen die al dan niet wordt nagekomen). Ook komt men er dan achter dat het domein helemaal niet op uw naam staat maar op naam van het bedrijf wat zicht domeingregistreerder noemt.

Hoe zit het dan met hun verhaal

Maar wat moet je dan met het verhaal wat ze je vertellen in hun email? Hebben zij dan een ander bedrijf ingehuurd om jouw bedrijfsnaam te stelen om deze in China te gaan gebruiken? Nee, natuurlijk is dat niet het geval! Eerder in de tekst hierboven las je al SCAM. Zoals alle oplichters zijn deze jongen goed in het verzinnen van geloofwaardige verhalen. En dan maar hopen dat hun slachtoffers erin trappen.

Daar komt een andere partij in beeld

Reageer je op de allereerste mail dan ontvang je waarschijnlijk een reactie van een derde partij die je uitlegt waarin wordt verteld hoe vervelend het allemaal is dat deze bedrijven jouw naam proberen te stelen. Zij zullen de woorden wat kracht bij zetten om het geloof in de eerste e-mail nog geloofwaardiger te maken. En geloof me hier zijn mensen erg gevoelig voor.

De toon van deze mail zal steunend en kreunend verder gaan om maar vooral op hun voorstel in te gaan. Zij willen jou ten koste van alles helpen om uit de handen van de “oplichters” te blijven. Nu wordt er een situatie gecreëerd van geloof je nou meneer A of geloof je meneer B!

Typisch voorbeeld :

Geachte heren,

Ons bedrijf heeft de “[domeinnaam]” ingediend als CN/Azië-domeinnaam en internetzoekwoord, we wachten op de goedkeuring van de heer John. We denken dat deze naam erg belangrijk is voor de verkoop van onze diensten of producten op de Chinese en Aziatische markt. Ook al raadt de heer John ons aan om een andere naam te veranderen, we zullen bij deze bedrijfsnaam blijven.

Beste wensen
Lin JianFa

Kies je ervoor om verder te communiceren dan is de kans zeer groot dat het dezelfde persoon is als de meneer uit je allereerste is. Je weet wel de persoon die het goed met je voor hebt en jouw bedrijf wil redden.

Toch nieuwsgierig geworden

Ben je toch nieuwsgierig geworden naar deze Chinese domeinnaamzwendel en hoe dit soort oplichtingspraktijken uitpakken dan kan je er hier het een en ander over lezen. In sommige gevallen werden er zelfs bedragen geëist van bijna 5 duizend euro. Uit nieuwsgierigheid bleef de auteur van het geschreven artikel net zo lang corresponderen totdat de “deadline” was verstreken en hij de domeinnaam zogenaamd had verloren aan de Chinese indringer.

De schrijver van het artikel wachten nog 1 week en registreerde bij een legitieme registrar de domeinnamen alsnog voor €60 euro. Dat ze logen was uiteraard al overduidelijk.

Het is om bijna moedeloos van te worden om op deze website rond te kijken die bevat lijsten van enkele van die namen die in deze zwendel zijn gebruikt. Vele tientallen vermeende domeingregistreerders en letterlijk honderden en honderden namen, telefoonnummers en email adressen van personen die deze berichten verzenden.

De digitale wereld blijft een harde en de grootste oplichters zijn dichterbij dan je eigen buren. Wees altijd alert, klik nooit zo maar op een link en check altijd google (reviews) of wat dan ook. Ben je op je hoede dan blijf ervoor internet niks geheim.

Trap er zelf nooit in dat is wat ik je als lezer meegeef.

Nu ga ik eerst mijn eigen emailafzender blokkeren en aanmelden voor spam 😊

Fijne dag verder!

MVDK Webdesign & Grafische vomrgeving Leiderdorp

MVDK Webdesign

En grafische vormgeving

Vossiuslaan 24
2353BB Leiderdorp

Telefoon: 071-240 24 55
Mobiel: 06-539 198 54

Email: in**@mv***********.nl

KvK: 71141715
BTW: NL001982015B44

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbod websitehuren

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.