Hulp nodig? 071 240 2455

Google PageSpeed Insights

dec 20, 2021 | Optimalisatie, Tips, Website

Google PageSpeed InsightsGoogle PageSpeed Insights wat doet het en wat kan je er mee? In deze blog probeer ik iets uit te leggen over PageSpeed Insights en krijg je tips hoe je de laadtijd van je website kan versnellen.

Google PageSpeed Insights wat is dat?

De Page Speed is de tijd die een webpagina nodig heeft om in te laden in de webbrowser van je bezoekers. Deze laadsnelheid is afhankelijk van verschillende onderdelen zoals de webserver, de snelheid van je verbinding en de opbouw en techniek van de website die je bezoekt.

Wat maakt Google PageSpeed Insights zo belangrijk?

Waarschijnlijk zal je dit zelf ook wel eens hebben ervaren. Je bezoekt met enthousiasme een website en voordat deze is geopend duurt het lang, tot erg lang! Bij mij gaat het dan al kriebelen en word ik ongeduldig. Wanneer de bezoekers van je website lang moeten wachten is de kans groot dat de bezoeker de website verlaat. In je google overzichten zou je dit kunnen zien bij een verhoging van je bounce rate percentage. Een snelle website geeft bezoekers een positieve gebruikers ervaring geven en daardoor gemiddeld langer op de website blijven.

Bounce rate (letterlijk vertaald: dat deel wat afketst) is het percentage bezoekers dat op je site landt en direct vertrekt, of in ieder geval geen tweede pagina bekijkt.

PageSpeed Insights belangrijk voor SEO?

Sinds april 2010 is de snelheid van je webpagina een belangrijke ranking factor van Google. Websites die snel worden geladen krijgen daarom voorrang van Google en zullen daarom hoger staan in de zoekresultaten.

Hoe snel moet mijn pagina worden geladen?

Een van aanbevelingen is dat een website in minder dan drie seconden geladen moet worden. Dit getal komt voort uit onderzoeken van Google die aangeeft dat 53% van de (mobiele) bezoekers een pagina verlaat wanneer het langer duurt dan drie seconden om te laden.

Snelheidsmeter van Google

Pagespeed Insights is een handige tool die aangeeft of de snelheid van een website toereikend is voor een goede ervaring van de gebruiker. Bij de metingen van de tool zie je twee snelheidsscores. Een voor mobiele weergave en weergave voor een desktop computer. De snelheid wordt getoond in een score van 0/100 tot 100/100. Heeft je website een score van 40/100 dan zal je aan de slag moeten om de snelheid te verbeteren wil je kunnen concurreren in de zoekmachines. Een score van 70/100 score is een redelijke snelheid. Elke punt verbetering van de snelheid is er uiteraard altijd een!

Snelheidsmeter van GTmetrix

Een andere handige tool die informatie over de snelheid van je website geeft is GTMetrix.

Met een scan krijg je meer inzicht in de laadtijd van je pagina, , de paginagrootte en het aantal verzoeken dat moet worden gemaakt. Ook worden er verschillende adviezen gegeven die kunnen helpen om je website te verbeteren.

Pagina snelheid verhogen

Hieronder vind je een aantal opties om de snelheid van je pagina te verbeteren opties.

Optimaliseren van HTML, CSS en Javascript, HTML

Door CSS-code en Javascript in te laden die niet direct nodig is voor de weergave van je website, zal er een vertraging ontstaan in het tonen van je content. Bezoekers moeten hierdoor onnodig lang wachten tot de code geladen is die je niet direct nodig hebt voor het tonen van de pagina. Zorg en daarom voor dat je de code van je website zo compact mogelijk houdt.

Tips

  • Verwijder ongebruikte CSS code.
  • Probeer code die niet nodig is later in te laden.

Afbeeldingen comprimeren

De meeste websites staan vol met afbeeldingen. Elke afbeelding die ingeladen wordt op je website zal tijd in beslag nemen. Daarom is het goed om deze bestanden te comprimeren waardoor het laden sneller zal plaatsvinden.

Check alle afbeeldingen op je website en gooi ook de afbeeldingen die je niet nodig hebt weg. Contoleer welke afbeeldingen je wat betreft bestandsgrootte kan verkleinen. Maak afbeeldingen niet groter dan 200 à
300 KB. Gebruik bij voorkeur de volgende bestandsformaten: JPEG 2000, JPEG XR en WEBp.

Bij de volgende websites kun je afbeeldingen comprimeren: tinypng.com of squoosh.app Je maakt hiermee je afbeeldingen kleiner en laat ze daarmee sneller in je website laden. Alle ballast die je kwijt kan opruimen!

Afbeeldingen omzetten naar WEBp

Het WEBp bestandsformaat heeft als voordeel dat het doorgaans de kleinste bestandsgrootte geeft. Helaas wordt dit bestandsformaat nog niet ondersteund wordt door iedere webbrowser. Een website waar bestanden kan worden geconverteerd naar WEBp is bijvoorbeeld: squoosh.app

Richt je eerste aandacht op content boven de vouw

Met content boven de vouw bedoelen we het gedeelte wat je bezoeker als eerste ziet zonder te scrollen. Google vindt het belangrijk dat je als bezoeker van een website direct aan de slag kan. Hou hierbij de opmaak van de pagina’s op je website rekening mee. Dit geldt vooral voor de opbouw van de HTML-code van de website.

Tip:

  • Verklein de code die boven de vouw ingeladen wordt.

Het installeren van plug-ins

Ben jezelf niet zo technisch of ontbreekt het je aan de nodige kennis dan kan je er ook voor kiezen om een plug-ins te installeren. Er zijn verschillende van deze plug-ins die je website kunnen versnellen. Hieronder vind je enkele plug-ins die je hiermee kunnen helpen:

WordPress:

Bronnen:

https://ahrefs.com/blog/advanced-pagespeed-guide/
https://www.frankwatching.com/archive/2019/01/29/hoe-krijg-je-een-100-100-score-in-google-pagespeed-insights/

MVDK Webdesign & Grafische vomrgeving Leiderdorp

MVDK Webdesign

En grafische vormgeving

Vossiuslaan 24
2353BB Leiderdorp

Telefoon: 071-240 24 55
Mobiel: 06-539 198 54

Email: info@mvdkwebdesign.nl

KvK: 71141715
BTW: NL001982015B44

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbod websitehuren

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Protected by CleanTalk Anti-Spam