Hulp nodig? 071 240 2455

Werkgevers in de knel door privacywet

mrt 7, 2018 | Privacywet

Werkgevers in de knel door privacywet

‘Werkgevers in de knel door privacywet’

Werkgevers komen in de knel door privacywet vanwege de beperkingen die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) oplegt voor de verwerking van (gezondheid)gegevens van medewerkers. Dat staat in een brief die MKB-Nederland en VNO-NCW dinsdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

100.000 banenplan

Beide ondernemersorganisaties willen dat de wetgever nader aangeeft onder welke voorwaarden werkgevers mogen vragen naar de gezondheidssituatie van medewerkers. Nu vult de AP de ruimte die de nieuwe privacywet AVG biedt zeer restrictief in. Door als wetgever duidelijkheid te creëren in de wet, kunnen ondernemers hun verantwoordelijkheden rond re-integratie, 100.000 banenplan en veilige werkomgeving waarmaken, zonder dat de AP daar onder het mom van privacy een stokje voor steekt.

Bedrijfsarts

Een werkgever mag bijvoorbeeld in de eerste zes weken ziekte niet aan een werknemer vragen wat hij of zij eventueel nog wel kan: zitten, staan, concentreren. Hiervoor moet een bedrijfsarts worden ingeschakeld, die wél dat soort vragen mag stellen. Een onnodige medicalisering van het proces, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW, want in de Wet verbetering Poortwachter hebben de partijen juist afgesproken dat werkgever en werknemer er zoveel mogelijk sámen uitkomen.

Arbeidsbeperking

Ook stuit het de ondernemersorganisaties tegen de borst dat werkgevers die bijvoorbeeld via een uitzendbureau mensen met een beperking willen aannemen, tijdens de selectiefase niet mogen vragen wat de beperking is. Zo kan het gebeuren dat iemand met smetvrees een schoonmaakbaan krijgt aangeboden. Ook gerichte aanpassingen op de werkvloer zijn hierdoor niet mogelijk. Dat kan toch echt niet de bedoeling zijn, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

Testen op drugs en alcohol

De werkgevers willen verder dat medewerkers bij chemische of nucleaire installaties mogen worden getest op alcohol- of drugsgebruik. De AVG biedt hiervoor niet voldoende grondslag. Het gaat om werkomgevingen waarbij de algemene veiligheid in het geding is. Wat als een dronken medewerker een fout maakt waardoor er een zware explosie plaatsvindt en giftige stoffen vrijkomen? Dan zijn de gevolgen voor medewerkers en omwonenden niet te overzien. De AP stelt dat dit soort testen verboden zijn, omdat de wet niet expliciet stelt dat het wél mag. MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten dan ook voor een concrete wetswijziging.

Bronvermelding: MKB Nederland

MVDK Webdesign & Grafische vomrgeving Leiderdorp

MVDK Webdesign

En grafische vormgeving

Vossiuslaan 24
2353BB Leiderdorp

Telefoon: 071-240 24 55
Mobiel: 06-539 198 54

Email: info@mvdkwebdesign.nl

KvK: 71141715
BTW: NL001982015B44

0 Comments

Aanbod websitehuren

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.