Hulp nodig? 071 240 2455

Cybercriminelen misbruiken maatregelen rondom corona

mrt 26, 2020 | Cybercriminaliteit

Cybercriminelen misbruiken maatregelen rondom corona | De Babbeltruc is een andere vorm van criminaliteit die steeds vaker voorkomt

Een cybercriminelen misbruiken maatregelen maar al te graag. In tijden van nood en onrust komen ook de meest slechte uit de samenleving uit hun riolen naar boven. Juist in deze tijd van snel opvolgende berichtgevingen proberen cybercriminelen misbruik te maken van de verwarring. Deze digitale oplichters proberen bijvoorbeeld via nep-mails of nep-sms’jes of via malafide websites of nep-apps uw persoonsgegevens te verkrijgen en daarmee mensen op te lichten.

Ze schuwen geen middel. Het is ook niet ongebruikelijk dat er onder andere e-mails en sms’jes rondgaan die zogenaamd vanuit overheidsinstanties, (nep)bedrijven of werkgevers worden verstuurd. Bij deze vorm van phishing wordt misbruik gemaakt van de situatie rondom het coronavirus. Het is belangrijk om niet op de links in deze berichten te klikken en direct deze berichten te verwijderen.

Belangrijk: Klik nooit zomaar op links uit email berichten. Altijd dubbel controleren en indien nodig contact opnemen met de “afzender”. Bij twijfel het bericht direct verwijderen!

Malware

Door middel van steeds professioneler uitziende nepmails en sms’jes proberen deze cybercriminelen het coronavirus te misbruiken met besmette links. Deze links verstoppen malware of virus infecteren zij je computer waarmee zij daarna op eenvoudige manier persoonlijke gegevens kunnen inzien.  Daarom nooit op de link te klikken of een reactie geven maar de mail direct verwijderen en afzenders blokkeren.

Nep-webshops

Een andere ontwikkeling die gemeld word door het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) is het aantal toenemende malafide-webshops die mensen of bedrijven proberen op te lichten door Coronavirus gerelateerde producten aan te bieden.  Zodra de transactie is voltooid en betaald kunt u wel fluiten naar de producten. Deze nep webshops zijn vaak te herkennen aan betaalmogelijkheden die je kan voldoen via een link in plaats van betrouwbare betalingen zoals iDeal. De politie heeft een lijst online staan van uit de lucht gehaald malafide webwinkels. Klik hier om de meest actuele lijst te bekijken.

Babbeltrucs

Brutaliteit is hun niet vreemd en hebben geen enkele empathie voor het slachtoffer. De Babbeltruc is een andere vorm van criminaliteit die steeds vaker voorkomt. Groepen met oudere en kwetsbare worden hiervan steeds vaker het slachtoffer. Aan elke mooi burgerinitiatief hangt ook een andere keerzijde van de medaille. Mensen die hulp aanbieden om boodschappen te doen hoe mooi is dat. Echter ook hier grijpen oplichters hun kans en doen zich voor als verpleger of komen met een smoes om behulpzaam te zijn bij het boodschappen halen. Als ze eenmaal in vertrouwen de pinpas uit de handen van het slachtoffer hebben weten te ontfutselen is het compleet leeghalen van de bankrekening snel gebeurd.

Hoe betrouwbaar het ook lijkt. Geef nooit uw pinpas of pincode af.

Het enige wat we kunnen doen is vooral alert blijven en proberen te voorkomen dat iemand uit je omgeving slachtoffer word van dit soort walgelijke praktijken. Zorg voor elkaar, wees alert en bij twijfel bel 112

Lees hier gerelateerd informatie m.b.t. cybercriminelen misbruiken maatregelen rondom corona:
Ben jij slachtoffer van Phishing? kijk dan hier wat te doen!
Lees hier meer over wat u kunt doen om babbeltrucs te voorkomen.

Informatiebron: Burgernet Leiderdorp
Burgernet Leiderdorp

MVDK Webdesign & Grafische vomrgeving Leiderdorp

MVDK Webdesign

En grafische vormgeving

Vossiuslaan 24
2353BB Leiderdorp

Telefoon: 071-240 24 55
Mobiel: 06-539 198 54

Email: info@mvdkwebdesign.nl

KvK: 71141715
BTW: NL001982015B44

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbod websitehuren

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.