Thuiswerken doe je zo

apr 16, 2020 | Tips | 0 Reacties

Thuiswerken doe je zoThuiswerken de nieuwe manier van denken

Thuiswerken vereist een andere benadering en manier van denken dan het werken bij een werkgever in het bedrijf. Thuis werken is dat het nieuwe nu geworden? Deze corona pandemie dwingt werkgever en werknemers om op afstand te werken vanuit huis. Veel mensen die hun baan hebben verloren zijn online op zoek gegaan naar werk of een andere manier van werken. Hoe groot het aanpassingsvermogen van iedereen is dat zal de tijd ons allemaal gaan leren. Hieronder wil ik enkele tips met jullie delen om productief te blijven en mentaal gezond terwijl je werk en privé van elkaar blijft scheiden.

Creëer je eigen werkruimte

Zoek een specifieke plek in huis waar je kan gaan thuiswerken. Het hoeft geen aparte kamer of een compleet ingericht kantoor te zijn. Het kan een stoel in de woonkamer zijn, een klein bureau of zelfs aan de eettafel. Kies een plek waar je kunt ontspannen met zo min mogelijk afleiding.

Maak thuis ook duidelijke afspraken en laat weten welke plek dit voor jou is. Op het moment dat je daar zit ben je aan het werk ook voor je omgeving is dat prettig om te weten zodat zij je niet steeds komen onderbreken. Zit jij op je plek betekent dat voor je omgeving dat je er niet bent.

Het juiste werkgereedschap

Mijn advies is om een goed bureau aan te schaffen en een beter dan gemiddelde kwaliteit stoel te nemen. Op deze bureaustoel zal je immers vele werkuren gaan maken, en op rugklachten zit niemand te wachten. Werk je met ene een computer zorg ervoor dat deze krachtig genoeg is om je werkzaamheden te kunnen doen. Is je internetverbinding snel genoeg of heb je een snellere verbinding nodig voor bijvoorbeeld videoconferenties.

Bestaan jouw werkzaamheden uit veel schrijfwerk koop dan een toetsenbord dat is ontworpen met ergonomie in gedachten of schaf een laptop aan met een ergonomisch vormgegeven toetsenbord.

Is je kantoorsoftware up to date inclusief de productlicenties. Denk dan aan Microsoft 365, Adobe Photoshop, Dreamweaver of andere gespecialiseerde apps, Communicatietools (zoals Skype, Slack, Workplace van Facebook, Microsoft Teams, Zoho Cliq, Fleep of Rocket.Chat, GoToMeeting, Asana en niet onbelangrijk zorg voor de juiste aanmelding gegevens.

Ga je videochatten dan zal je waarschijnlijk een snellere internetverbinding hebben of een ander gedeelte uitschakelen van bijvoorbeeld kinderen die online gamen.

Voor online vergaderingen heb je een goede webcam en microfoon nodig. Zijn er meerdere mensen die vanuit huis werken zal je met deze digitale vergaderingen moeten plannen en downloads spreiden.

Bereid je elke thuiswerkdag opnieuw voor

De verleiding zal elke dag weer groot zijn om het thuiswerk lekker in joggingbroek of pyjama te blijven zitten. Echter te veel in de huiselijke sfeer blijven hangen maakt het extra moeilijk om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Probeer een ritme in te bouwen, elke dag aankleden om dezelfde tijd, rondje met de hond of een blokje om op de fiets, net alsof je echt naar je werk gaat. Hou je dit vast dan zit je gelijk in de juiste focus om je te concentreren op je werk.

Vaste routine op thuiswerkdagen

Thuiswerken doe je zo | Thuiswerken wekker op werkplekEen van de voordelen van thuiswerken is dat je helemaal je eigen uren kunt bepalen (tenzij je werkgever het tijdstip bepaalt waarop je moet werken). Maak vaste werktijden, start en stop elke werkdag op dezelfde tijd.

Hoe meer discipline je hanteert hoe eerder je het ritme oppakt. Probeer je werk te beginnen en te beëindigen en je pauzes te nemen op de gebruikelijke tijdstippen. Ga je toch op wisselende tijden werken dan verstoor je het ritme en is het wegzakken in een verkeerd aangeleerd patroon dichtbij.

Dagplanning

Zorg voor een weekplanning en een dagschema en hou je daar ook aan. Zo weet je wat de prioriteiten zijn van je werkzaamheden, hou je het overzichtelijk en weet je waar je aan toe bent. Spreek regelmatig de planning door met je leidinggevende en stel doelen en waar nodig stel je deze bij. Zo behoud je de controle over je werk en de haalbaarheid van de verwachtingen van je werkgever.

Thuiswerken een nieuwe manier van werken

Belangrijk is om je hele sociale en economische structuur zo in te stellen dat thuiswerken ook echt werken is! Stel het dagelijks opstarten niet uit, half negen is half negen. Ieder mens verschilt van elkaar maar hoe eerder ik mijzelf klaarmaak om te gaan werken hoe hoger mijn productiviteit die dag zijn.

Stel ik het opstarten uit weet ik dat het moeilijker zal zijn om mijn geplande werkdag te voltooien. Het is echt jou werkplek van dit moment, neem deze verantwoordelijkheid em behandel het alsof het een echte baan is!

Er is niks mee om bijvoorbeeld even de vuilnisbak buiten te zetten of de post te controleren maar bewaar grote klussen in huis tot na het werk. Stel duidelijke werktijden vast en wees streng. Geen tv, geen videogames of welke andere favoriete invulling dan ook. Beperk je strikt tot bezigheden met betrekking tot je werk.

Informeer uw familie en vrienden

Deze zal iets eenvoudiger zijn in deze roerige tijd. Maar toch mensen denken hij is thuis en kan alles doen wat hij normaal ook doet. Zorg dat de contacten via je telefoon beperkt tijdens het thuiswerken bel de persoon later terug na werktijd.

Thuiswerken doe je zo | Organiseer het met je gezin, familie en vriendenkringVolhouders heb je altijd, maak ze deze mensen duidelijk dat je nu geen tijd hebt om breeduit te praten. Vertel je huisgenoten dat je niet aanwezig bent om huishoudelijke klussen te doen. Zij moeten weten dat jij nu aan het werk bent en dat de werkruimte jouw grensgebied is die ze niet overschrijden voor elk ding wat ook makkelijk kan wachten tot de avond.

Dit omvat ook de hoeveelheid lawaai die in huis wordt gemaakt of het gebruik van internet. De kans is groot dat je een minder snelle verbinding hebt die je nu niet kan delen met fanatieke gamers die de snelheid van je internet wegkapen. Rare achtergrond kreten bij het video bellen kunnen hilarisch zijn voor je social media posten tijdens het video vergaderen is dit niet handig. Helemaal 100% stil zal het nooit zijn. Mijn ideale oplossing is een koptelefoon met ruisonderdrukking.

Hou contact met je collega’s

Om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen is het nu extra belangrijk om nauw contact te houden met je collega’s. Gebruik berichten of video apps om te chatten en organiseer groepsbijeenkomsten. Al is het maar een paar minuten per dag, hou elkaar op de hoogte. Alleen communiceren via email is niet aan te raden doe je dit toch gebruik dan op zijn minst de functie leesbevestiging. Voer indien mogelijk gesprekken via de telefoon, juist nu is communicatie belangrijker dan ooit.

Neem echte pauzes en verlaat je werkplek

Ook hier geldt dat het belangrijk is om in je nieuwe structuur en regelmaat vaste pauze momenten te nemen. Bestaan jouw werkzaamheden door werken achter de computer ga dan tijdens de pauze achter je beeldscherm vandaan.

Even snel wat eten aan je bureau achter je computer geeft je niet het gevoel een rustmoment te hebben gehad. De kans is groot dat je de behoefte krijgt om toch nog even snel die ene e-mail te beantwoorden. Als je de mogelijkheid hebt ga naar buiten voor een kleine wandeling.

Wees zuinig op je gezondheid

De hele dag blijven zitten achter een bureau in dezelfde houding zitten kan stressvol zijn. Regelmatig even opstaan, strekken en bewegen is prima. Een paar minuten helpt al tegen het aanspannen van spieren in je benen, armen, rug, schouders en nek. Zorg goed voor je ogen. De hele dag staren naar een beeldscherm is zeer vermoeiend. De algemene regel is om na elke 20 minuten beeldscherm staren weg te kijken gedurende 20 seconden. Wanneer je met collega’s werkt gaat dit op een natuurlijke manier, nu ben je vooral op jezelf aangewezen.

Wees alert op overmatig snacken. Hoe makkelijk is het om thuis even naar beneden te lopen en iets lekkers te pakken. Ongemerkt loopt de teller stevig op. Ik zeg niet “snack helemaal niet” maar probeer het te beperken. Een tip is om rond je werkplek een kleine voorraad gezonde snacks te bewaren. Zo hoef je niet van je werkplek en kom je ook niet in andere verleidingen terecht.

Laat je niet afleiden door sociale media

Thuiswerken doe je zo | Laat je niet afleiden door sociale mediaBlijf zoveel mogelijk vrij van social media prikkels. Het is een geweldige manier om contact met andere te onderhouden en in veel gevallen ook de enige manier van communiceren met elkaar, maar zorg ervoor dat je dit beperkt en hier niet te veel tijd aan verliest. Eenmaal gegrepen door de likes van het online sociale leven en je verdwaalt uren weg die je niet meer terugkrijgt.

Spiegel jezelf regelmatig

Ken je sterke maar vooral ook je zwakke punten en hou productiviteitszuigers op afstand. Hou je productiviteit bij en de hoeveelheid tijd die je besteed aan niet-productieve werkzaamheden. Ook hier zijn handige apps voor, of wanneer je die hebt stel de timer van je smartwatch in met de verdeling van de tijd die je aan je taken wilt besteden. Er zijn nu te veel prikkels om te worden afgeleid door iets te gaan doen wat niet of minder belangrijk is. Zelfs het te veel controleren van je e-mail is niet altijd productief.

Focus vooral op positiviteit

We leven in een bizarre tijd die ik persoonlijk nog steeds niet kan bevatten. Ik wacht nog steeds op het moment “1,2,3 ….action” en kan niet wachten om uit deze slechte film te stappen. Toch zullen wij ons ertoe moeten dwingen niet te veel te gaan focussen op negativiteit.

Thuiswerken doe je zo | Focus op positiviteitJa, we moeten verstandig zijn en keuzes maken die goed zijn voor je veiligheid en gezondheid, maar we moeten ons niet te veel op het probleem concentreren. Doe je ding, raak niet in paniek, zorg dat je de benodigdheden voor je levensbehoefte in huis hebt en concentreer je niet te veel op het geïsoleerd leven.

Thuiswerken en jezelf focussen op negativiteit is niet goed voor je mentale gezondheid, dit zal alleen maar tot grotere persoonlijke problemen leiden. Heb je de behoefte om met iemand te praten, pak de telefoon, of buiten op afstand maar praat met elkaar! Al is het een paar minuten is het waar jij op dat moment behoefte aan hebt ga er dan voor! Ook die momenten moet je jezelf gunnen. Een boog kan niet altijd strak staan!

Kies een tijd om te stoppen

Afschakelen is de laatste tip die ik in dit artikel beschrijf. Hou het thuiswerken en privé strikt gescheiden zodat ze elkaar niet overlappen. Laat aan het eind van de dag je werkruimte niet doordraaien en sluit alles af. Apps sluiten, computer of laptop uit en verlaat de plek waar je hebt gewerkt. Maak aan het einde van je werkdag een korte wandeling, of fiets een stukje, doe je koptelefoon of oortjes in luister naar wat muziek of een mindfulness podcast en ga daarna terug het familieleven in. Hiermee voorkom je dat werk en bijbehorende frustraties je privéleven binnendringt en kan je ontspannen aan de volgende fase van jouw dag beginnen.

Afsluitende gedachten

Het schrijven van dit stukje was ook voor mezelf best confronterend. Hoe fijn en eenvoudig is om een ander te vertellen hoe het moet. Wat mijzelf betreft kom ik dingen tegen die zeker anders moeten. Het geschreven artikel zal ik ook zelf regelmatig teruglezen en verschillende disciplines eigen proberen te maken. Hoe moeilijk ook het blijft altijd – welzijn en gezondheid – eerst.

Thuiswerken doe je zo | Ben jij er klaar voor?Ieder mens en karakter is anders. Ga jij zelf thuiswerken gebruik de dingen uit dit artikel die bij jouw als persoon passen, sommige lukken wel en andere niet. Maak ook daar geen strijd van en accepteer de keuzes die je moet maken of de keuzes die je moet laten. Jij weet zelf het beste wat voor jou werkt!

Bekijk de positieve kanten van het “gedwongen” thuiswerken. Je hoeft niet naar je werk te reizen, geen files, of een dure lunch, je hebt meer controle over je planning. Ben je een gezinsmens, kun je nu meer tijd met ze doorbrengen. Bekijk het werken op afstand als een andere manier om zaken te doen.

Heb jij zelf nog ideeën over het thuiswerken? Laat het mij weten in de opmerkingen onder dit artikel. Veel succes en alles komt goed 😉

Dit vind je misschien ook leuk…

Volg mij ook op

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *